Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Marco, Teamleider Employer Branding & Employee Engagement

Marco op zijn vrije dag

"Ik kon na mijn ouderschapsverlof de lopende zaken gewoon weer oppakken."

Marco is 35 jaar en vader van twee dochters (vier en één jaar). Sinds 2016 is hij werkzaam bij Lidl, daarvoor werkte hij bij Deloitte en Accenture. In zijn huidige rol stuurt hij als Teamleider het Employer Branding & Employee Engagement team aan. Hij werkt 32 uur per week en combineert werk en privé op een manier die goed bij hem past!

Hoe combineer je jouw eigen (levens)ambities met ouderschap en werk?

Kun je iets vertellen over je huidige rol als Teamleider Employer Branding en Employee Engagement?
“Begin 2018 ben ik gestart in de functie van Teamleider Employer Branding en Employee Engagement. Dat was een verandering van rol waar ik goed over na heb gedacht, maar tot op heden nog geen moment spijt van heb gehad. Als leidinggevende werk ik enerzijds graag mee aan verschillende projecten die zowel intern als extern duizenden mensen bereiken. Anderzijds hou ik me bezig met projectbewaking en het aansturen, motiveren en coachen van mijn collega’s. Het combineren van de afdelingen Employer Branding en Engagement heeft een aantal voordelen. Onder andere dat je op een authentieke manier extern kan communiceren wat je intern waarmaakt en daar dan ook invloed op hebt. We werken bijvoorbeeld met NRC samen, waarmee we gedurende het jaar verschillende artikelen schrijven. Zoals over diversiteit, gezondheid en duurzaamheid bij Lidl. Hiermee vertellen we op een subtiele manier wat we allemaal doen voor onze mensen, de klanten en de maatschappij. Hier ben ik heel trots op!”

Hoe zie jij je rol als vader?
“Toen we overwogen serieus te kiezen voor een leven met kinderen was een belangrijke voorwaarde dat we de zorg samen op ons zouden nemen. Met gelijke kansen voor beiden. Zowel in onze rol als ouder als op het vlak van onze ambities. Als vader wil ik er ook voor mijn kinderen zijn, net zoals mijn vriendin. Als ze ergens mee zitten of trots iets willen delen, wil ik niet dat ze verschil ervaren tussen mij of mijn vriendin. Dat vinden wij erg belangrijk.”

Wat was de rol van je werkgever?
“Bij de geboorte van mijn eerste dochter was het bij mijn vorige werkgever helaas niet mogelijk om ouderschapsverlof op te nemen. Na haar geboorte heb ik twee weken vakantie opgenomen en daarna ben ik weer fulltime aan de slag gegaan. Toen mijn oudste dochter één jaar oud was begon ik bij Lidl, waar het wel mogelijk is om 32 uur per week te werken. Bij het kiezen van een nieuwe werkgever heb ik daar ook bewust voor gekozen.”

‘In de voorbereiding op de komst van onze tweede dochter hebben wij het anders aangepakt. Te beginnen met een goede start: ik wilde zes weken ouderschapsverlof opnemen. Dit heb ik besproken met mijn manager en mijn team. Met mijn collega’s hebben we goede afspraken gemaakt en mijn manager heeft een aantal taken van mij overgenomen tijdens mijn verlof. Dit heeft goed gewerkt. Tijdens mijn afwezigheid liepen de werkzaamheden gewoon door, mijn collega’s hebben dit goed opgepakt met elkaar. Ik kon na mijn ouderschapsverlof de lopende zaken gewoon weer oppakken.”

Marco met zijn twee dochters

Hoe zie jij deze fase met jonge kinderen?
“Ik realiseer me heel goed dat deze mooie fase niet meer terugkomt. Ambities om mij verder te ontwikkelen zijn er, maar dat pak ik nu anders aan dan voorheen. Ik zet mijn gezin bewust op de eerste plaats, dat vind ik op dit moment het belangrijkste. Mijn dochters zijn nu nog jong, voor je het weet gaan ze het huis uit. Iedereen zegt dat het zo snel gaat, dat kinderen zo snel opgroeien. Dat is helemaal waar, iedere fase is ook weer zo anders. Nu willen zij graag nog dingen samen met mij doen: samen naar de hei, appeltaart eten bij een koffietentje, op het strand zoeken naar schelpen. Voordat je het weet puberen ze! ‘Ik geloof erin dat ik nu de kans heb om een goede basis met mijn dochters op te bouwen. Over een paar jaar gaan ze allebei vijf dagen per week naar school, sporten ze en hebben ze ook vriendjes en vriendinnetjes waarmee ze af willen spreken. Dan ligt de balans weer anders! We werken straks tot ons 67/68e, dus is er nog voldoende tijd’.

Jij hebt vast wat handige tips & tricks voor aanstaande vaders en moeders?
“Zeker! Ik wil wel duidelijk maken dat dit voor iedereen anders is, maar voor ons zijn onderstaande punten erg belangrijk:

1. Bespreek jouw verwachtingen met je partner
Bespreek voordat het kindje wordt geboren wat je van elkaar verwacht en hoe de planning eruit gaat zien. Maak daar met elkaar, en zo nodig ook met bijvoorbeeld opa’s en oma’s en de kinderopvang, goede afspraken over.

2. Bespreek jouw wensen met je (toekomstig) leidinggevende
Je onderhandelt over salaris, waarom niet ook over een goede werk-privé balans als man/partner. Het nemen van ouderschapsverlof heeft mij veel gebracht. Ik heb een sterke band met mijn dochters opgebouwd en mijn vriendin kon in alle rust haar werkzaamheden weer oppakken. Op werkgebied adviseer ik om tijdig met je leidinggevende om tafel te zitten omtrent het opnemen van ouderschapsverlof. Door jouw wensen te bespreken, weten jij en je partner beiden waar jullie aan toe zijn. Wees ook niet bang om je werkzaamheden uit handen te geven indien dat mogelijk is.

3. Structuur & plannen maken
Wij communiceren thuis veel. Vrijwel elke zondag pakken we de weekplanning erbij en spreken we de week door. Naast het drukke gezinsleven en je werk moet je natuurlijk ook tijd voor jezelf hebben en plannen. Vroeger ontweek ik alles wat te maken had met een gestructureerde planning. Nu omarm ik meer structuur in mijn leven, zodat we samen de juiste balans kunnen behouden. We hebben bepaalde zaken anders ingericht en eenvoudiger gemaakt. Zo hebben wij bijvoorbeeld hulp in de huishouding, maken we gebruik van een maaltijdservice en krijgen we veel hulp van opa’s en oma’s. Hulp waarvoor wij erg dankbaar zijn, omdat we daarmee flink wat kostbare tijd winnen en bovenal rust krijgen. Voor de geboorte van ons tweede kindje zijn we zelf maaltijden gaan voorbereiden, onze vriezer lag vol met heerlijke gerechten. De eerste weken hadden we meer dan genoeg eten wat we eenvoudig konden opwarmen.

4. Financiën
Sparen is ook belangrijk! Mijn advies: creëer een buffer zodat je er financieel niet direct op achteruitgaat wanneer je met ouderschapsverlof bent.

5. Vergeet elkaar niet
Wij plannen regelmatig een avondje of weekendje met z’n tweeën. Heerlijk in alle rust aandacht voor elkaar. Ze noemen het niets voor niets de ‘tropenjaren’ of ‘spitsuurfase’ van je leven. Dan moet je goed voor elkaar zorgen.”

Tot slot, heb je nog een leuke anekdote welke typerend is voor hoe jullie dingen samen regelen?
“Yes, we wilden onze kinderen graag allebei onze achternamen geven. Dat is in de meeste landen tegenwoordig mogelijk, maar in Nederland helaas niet, dus bedachten we een creatieve oplossing. We kochten twee kaarsen waar we allebei onze achternaam in schreven. De kaars die het langst bleef branden won. Kortom; duidelijke afspraken en gelijke kansen. Zo werken wij als team met elkaar samen.”

Ontdek jouw mogelijkheden

Heb jij een passie voor mensen? Wil je bijdragen aan een gezonde, fitte, diverse organisatie en zet je graag de schouders eronder om te zorgen dat Lidl zich als Top Employer blijft ontwikkelen? Kom dan onze teams versterken!

Bekijk hier je mogelijkheden

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie