Top Employer 2021

Bij Lidl staan de klant én de medewerker centraal
Als supermarkt zit Lidl in het hart van de vitale sector. Ook tijdens de coronacrisis blijft Lidl haar klanten centraal stellen. De medewerkers doen daar alles aan, met ondersteuning vanuit de organisatie. Ondertussen blijft Lidl, voor de vierde keer Top Employer, zich inzetten om medewerkers gezond te houden en te laten groeien.
,,Lidl doet er alles aan om het beste in haar mensen naar boven te halen”
Wie: Sophie Langerhuizen (25)
Functie: trainee Finance & Controlling, teamleider Administratie Regio Zwaag a.i.
,,Door corona moesten we snel schakelen en improviseren. Gelukkig denkt Lidl niet in problemen, maar in oplossingen. Zo hebben we eigen coronateststraten neergezet vanwege de lange wachttijd voor een coronatest. Hierdoor kon het personeel snel getest worden, zodat de filialen door konden draaien.
Het is leuk om in een vitale sector te werken. Met z'n allen zorgen we dat iedereen boodschappen kan doen. Daarnaast zet Lidl zich in voor maatschappelijke zaken, daar ben ik trots op. Zo doneerden we een groot bedrag aan de Voedselbank en bezorgden we fruit bij zorgmedewerkers in ziekenhuizen.
Op 1 april 2020 begon ik als Finance & Controlling-trainee bij Lidl. Een gekke tijd om te beginnen: de bijeenkomsten met andere trainees zijn vooral digitaal. Sinds 18 september werk ik als teamleider Administratie regio a.i. op regiokantoor Zwaag. Daar ben ik verantwoordelijk voor het beheer van de administratieve goederenstroom tussen leveranciers, het distributiecentrum en de filialen en de controlling-vraagstukken in de regio. Ik werk deels op kantoor, deels vanuit huis. Ook tijdens het thuiswerken voel ik me betrokken bij Lidl. We weten elkaar goed te vinden door het online chatsysteem en videobellen.
Ik denk dat een deel van de aanpassingen blijven is. Zo zullen we meer thuis blijven werken. Natuurlijk moet er wel een goede balans zijn, je wilt je collega's ook af en toe zien. Dat komt wel in orde, denk ik. Lidl doet er alles aan om het beste in haar mensen naar boven te halen.”
,,De samenwerking is veel hechter geworden”
Wie: Alwin Verbauwen (33)
Functie: teamleider Supply Chain Management distributiecentrum Waddinxveen
,,Zorgen dat de klanten in onze filialen kunnen kopen wat ze nodig hebben: daar draait mijn werk om. Samen met mijn team ben ik verantwoordelijk voor het voorraadbeheer in het distributiecentrum en de filialen waaraan we leveren. Tijdens de eerste coronagolf in maart werden we verrast door het extreme koopgedrag van de consumenten. Door hard aan te pakken, lukte het ons team om de voorraden op orde te houden en daar ben ik ook best trots op. Ik weet nog dat ik in die tijd door een Lidl-filiaal in mijn eigen woonplaats liep en trots keer naar de gevulde schappen. Tijdens de tweede coronagolf - ook toen werd er een paar dagen flink ingeslagen door klanten - waren we gelukkig veel beter voorbereid.
Ik ben enorm trots op mijn team en de resultaten die we bereikten. Zo is onze samenwerking met Logistiek in ons distributiecentrum vorig jaar veel hechter geworden. Dankzij Logistiek konden we met spoed 'coronapallets' klaarzetten en leveren: extra dozen met peulvruchten in pot voor elk filiaal. Een andere grote verandering was het thuiswerken - dat waren we niet gewend. Zelf moest ik leren om online leiding te geven aan mijn team. Langs de bureaus lopen om mee te kijken en te overleggen, kon natuurlijk niet meer. Door veel te bellen, online meetings te organiseren en schermen te delen, kreeg ik dit snel onder de knie - ook dankzij het vertrouwen, het goede voorbeeld en tips van mijn leidinggevende. Af en toe moeten we toch in het distributiecentrum zijn om te overleggen met onze collega's in de voorraadhallen. Maar één of twee dagen per week thuiswerken, houden we erin.”
,,Ik ben trots op mijn baan”
Wie: Ebru Erel (27)
Functie: supermarktmanager filiaal Hoek van Holland
,,Zeven jaar geleden begon ik als hulpkracht bij Lidl. Toen ik liet merken dat ik graag wil doorgroeien, gaf Lidl mij hiervoor alle kansen. Zo kon ik mezelf ontwikkelen in een talentenklas voor toekomstig leidinggevenden. Hierin leerde ik bijvoorbeeld effectiever communiceren en hoe ik mensen aanstuur die een stuk ouder zijn dan ik - dat vond ik in het begin namelijk lastig. Met wat ik leerde, kon ik steeds meteen aan de slag op de werkvloer. Ik maakte flinke stappen en werkte me op tot supermarktmanager. Leuk om dat als vrouw te bereiken.
Ik ben trots op mijn baan. Zeker in deze coronatijd is het een vitaal beroep waarin ik mensen blij maak. Daarnaast ben ik trots op mijn gemotiveerde team. Alle neuzen staan dezelfde kant op. In deze onzekere tijd is mijn rol als manager vooral coachend. Om mijn mensen te motiveren, geef ik vaak complimenten. Sommigen van hen zijn bang om ziek te worden. Daarom toon ik nog meer empathie en probeer ik zoveel mogelijk twijfel en onzekerheid bij hen weg te nemen. Gelukkig denkt Lidl daarin goed mee: er is met man en macht gewerkt om de filialen veilig te maken. We kregen snel kassaschermen geleverd en stickers voor op de grond om de anderhalve meter afstand aan te geven. Hierdoor voelden mijn medewerkers zich veiliger en gehoord. Om de doorstroom en verspreiding van klanten te bevorderen, houden we kassa's langer open en staan mijn mensen zoveel mogelijk op vaste posities. Door dit teamwork heerst er een goede sfeer in mijn filiaal.
Lidl doet er ook alles aan om de interne opleidingen in deze tijd gewoon door te laten gaan. Zo wordt mijn cursus nu online aangeboden. Ik ben blij met de kansen die ik van Lidl krijg. Ooit zou ik graag rayonmanager worden.”
Gezonde medewerkers op de werkvloer
Lidl onderscheidt zich op het gebied van duurzame inzetbaarheid en leiderschap”, zegt Jonas van Wees, research project manager bij Top Employers Institute. „Dat zie je onder meer aan de ruime aandacht voor het welzijnsbeleid.” Lidl heeft de aansluiting gezocht bij de organisatiestrategie: gezonde en vitale medewerkers presteren beter en leveren een betere bijdrage aan het succes van de organisatie. Van Wees: „Daarom wil Lidl de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroten door hen te helpen blijvend vitaal te zijn of dat weer te worden. Dat is onderverdeeld in vijf thema’s: verzuim, re-integratie, veiligheid, vitaliteit en opleiding en ontwikkeling. Daar zijn vervolgens weer doelstellingen aan verbonden.” Ook opvallend bij Lidl zijn de High 5-leiderschapsprincipes van de supermarkt, met de onderwerpen voorbeeldfunctie, vertrouwen geven & eerlijk handelen, blijven presteren op topniveau, helpen ontwikkelen en open communicatie. „Dat is een duidelijk en goed uit te voeren aanpak voor elke laag binnen de organisatie.”
Alle artikelen die behoren tot de bijlage van NRC-weekend zijn te vinden op: https://special.nrc.nl/top-employers