Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Marit, Supply Chain Management Trainee

Marit in gesprek met collega

“Bij het Traineeship Supply Chain leer je de hele keten kennen.”

Marit (25) is sinds oktober trainee supply chain bij Lidl. Tijdens haar bachelor studie Business Economics in Groningen verkoopt ze samen met haar zusje tassen via Instagram. Ze ontdekt dat ze het leuk vindt om op het juiste moment de juiste hoeveelheid in te kopen en te zoeken naar verbetermogelijkheden. Niet zo gek dus dat ze kiest voor de master Transport en Supply Chain Management in Amsterdam. Daar wordt Marit enthousiast over alles wat met retail te maken heeft en dan met name de FMCG (fast moving consumer goods)-sector. De hoge omloopsnelheid en de dynamiek die daarbij komt kijken spreken haar aan. En zo valt haar oog op Lidl.

 

Waarom een traineeship bij Lidl?
Ik was al fan van Lidl. Ik deed er wel eens boodschappen. Ik vond het leuk om te zien hoe het assortiment van Lidl in mijn ogen steeds beter werd en hoe de winkel de afgelopen jaren veranderde. Het leek me wel wat om daar onderdeel van te zijn. Bovendien was ik er tijdens mijn studie achter gekomen dat de retailwereld me aansprak. Ik dacht: “in die sector wil ik werken!”
 

Hoe zag je inwerktraject eruit?
De eerste week liep ik op het hoofdkantoor met verschillende teams mee en had ik twee trainingsdagen met de hele traineegroep. Echt een goede manier om Lidl en elkaar te leren kennen. Daarna heb ik twee weken in de winkel gestaan; flink aanpakken, maar heel leuk. In de drie maanden daarop werkte ik op het regiokantoor in Zwaag. Daar hield ik me onder andere bezig met het verdelen van non-foodartikelen over de filialen. Dat was een super leerzame tijd!
 

Hoe zag een typische werkweek op het regiokantoor eruit?
Je bent steeds aan het schakelen. Onder het regiokantoor in Zwaag vallen 68 filialen, die allemaal bellen met vragen over acties, leveringen, noem maar op. In het begin was dat pittig. Dan kan je al die vragen niet meteen beantwoorden. Dat dwingt je ook om iets uit te zoeken en met een antwoord te komen en daar leer je veel van. 

Na een inwerktraject van een paar weken kreeg ik de rol als non-food verantwoordelijke. In deze rol was ik onder andere verantwoordelijk voor het verdelen, uitleveren, retour halen van de non-food acties. 

Je bekijkt van al die filialen elke week de cijfers. Wat waren de resultaten van de voorgaande week? Daar duik je dan dieper in om te zien of je het optimaal hebt verdeeld. Natuurlijk kijk je ook vooruit. Elke week gaan er twee nieuwe non-food acties de supermarkt in met elk tientallen artikelen. Op basis van onder andere eerdere verkoopcijfers van vergelijkbare producten en ruimte voor non-food in de winkel bepaal je per artikel hoeveel elke winkel de volgende week krijgt. Niet verkochte artikelen moeten weer terug naar het distributiecentrum, ook dat coördineer je. En verder ben je gedurende de week ook brandjes aan het blussen. Een artikel is bijvoorbeeld beschadigd geraakt tijdens transport of er is een last-minute wijziging die zorgt voor een logistieke uitdaging. Daar moet je een oplossing voor bedenken en dat maakt het werk heel afwisselend.
 

Hoe draagt supply chain management bij aan het succes van Lidl?
Supply chain zorgt ervoor dat klanten altijd hun favoriete product in de schappen vinden, maar dat er niet te veel overblijft. Om daarvoor te zorgen zoek je samen met bijvoorbeeld Inkoop en Logistiek steeds naar manieren om processen nog efficiënter te maken. Kleine verbeteringen kunnen in een bedrijf als Lidl grote resultaten hebben. Dat vind ik mooi. 
 

Portret Marit

Waar ben je trots op?
Nu op het hoofdkantoor bij Supply Chain was ik al snel betrokken bij meerdere projecten. 
Daar heb ik veel van geleerd. Zo mocht ik na een korte tijd nieuwe ideeën presenteren en nadenken over hoe we doelstellingen kunnen opzetten om te zorgen dat er binnen non-food nog meer gefocust wordt op verbetering en resultaat. Dat is ook wel typerend voor Lidl, dat ze vertrouwen in je hebben en niet bang zijn om je die verantwoordelijkheid te geven. Natuurlijk is het spannend als je in het diepe wordt gegooid, maar uiteindelijk is die ervaring alleen maar goed. En je staat er niet alleen voor. Je hebt altijd je team. En je traineegroep.
 

Heb je veel contact met de andere trainees?
De trainees op het hoofdkantoor lunchen af en toe met elkaar. We hebben een appgroep waarin we ervaringen delen. En we hebben vier keer per jaar een tweedaagse training waarin persoonlijke groei centraal staat. Natuurlijk wisselen we dan ook ervaringen uit. Zo leer je de organisatie vanuit verschillende perspectieven kennen. En het is ook gewoon heel gezellig.
 

Hoe ziet de komende periode voor jou eruit?
Kort geleden zijn de actiedagen veranderd van maandag en donderdag naar woensdag en zaterdag, en is er bijvoorbeeld het retourbeleid vanuit de filialen veranderd. Dit stelt ons als supply chain ook weer voor nieuwe uitdagingen. Voordat ik hier begon heb ik bij Inkoop non-food gezeten, waar het inkopen en het inplannen van de artikelen centraal staat. Door de ervaring op verschillende afdelingen heb ik de hele keten rondom non-food leren kennen en kan ik bijdragen aan een nog beter proces.
 

Waarom zou je anderen een traineeship bij Lidl aanraden?
Je werkt in een heel dynamische omgeving, je krijgt veel verantwoordelijkheid en je leert veel. Er werken ook veel jonge mensen bij Lidl. Dat vind ik een pluspunt als je net begint met werken. En je leert tijdens je traineeship veel verschillende afdelingen binnen het bedrijf kennen. Dat maakt het echt een kans om jezelf te ontwikkelen.
 

Trainee bij Lidl?

Bij Lidl kun je twee keer per jaar - in maart en september - op verschillende afdelingen starten als trainee. Ambitieus? Pak je kans bij Lidl!

Bekijk hier je mogelijkheden

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie