Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Biro, Orderverzamelaar

Verhaal_Biro_2

"Het voelt een beetje als familie"

Drie jaar geleden kwam Biro Camara (19) vanuit Guinee naar Nederland. Hij kon stagelopen in een Lidl-distributiecentrum in Weert. Al na een maand kreeg hij een jaarcontract. Lidl geeft statushouders graag de kans om werkervaring op te doen en ze zo te ondersteunen bij een goede start in de samenleving.

„De Nederlandse taal heb ik geleerd op school, op straat en tijdens het voetballen. Mijn trainer en het elftal waarin ik speel hebben mij erg geholpen. Het is goed om veel te praten én te luisteren. Ook zit ik nog steeds op Nederlandse les.”

Samen eten
„In het distributiecentrum draai ik veel avonddiensten, wat betekent dat ik ook op het werk eet. Dat is leuk, we zijn dan met collega’s van allerlei nationaliteiten en delen onze meegebrachte avondmaaltijden. Zo leer je elkaar goed kennen en proef je elkaars cultuur als het ware. Zelf neem ik altijd bananenrijst mee met salade, En zo eet ik soms heel lekker Arabisch of Nederlands. Ik ben ook dol geworden op hamburgers. Met mijn collega’s eten, voelt een beetje als eten met familie.”

Fietsen naar werk

„Drie jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen omdat mijn vader hier al vijftien jaar is. Hij woont in Brabant, ik – inmiddels op mezelf – in Limburg. Via Werk.kom, een bemiddelingsbureau, kon ik stagelopen bij Lidl en na een maand kreeg ik al een contract voor een jaar aangeboden. Hier ben ik heel blij mee! Met plezier fiets ik dan ook elke dag naar mijn werk. Fietsen vond ik niet moeilijk om te leren. Ik woon alleen, dus het is fijn tussen collega’s te zijn. Ook vind ik het prettig om leidinggevenden te hebben waarbij ik terecht kan als er iets is. Zo was ik na een lange werkdag een keer mijn sleutels kwijt en heeft mijn leidinggevende geholpen met zoeken zodat ik toch naar huis kon. Ook krijg ik vaak complimenten en word ik met respect behandeld.”

„Bij Lidl werken we om een aantal redenen graag met statushouders. Zo is er het maatschappelijk belang om deze mensen een kans te bieden om werkervaring op te doen, maar ook vertegenwoordigt het team op deze manier de diversiteit van onze klanten. Het werk op het distributiecentrum speelt zich weliswaar achter de schermen af, toch vinden we die juiste afspiegeling van de maatschappij hierin ook belangrijk. En persoonlijk vind ik het leuk om diverse culturen te leren kennen. Zo reis ik ook graag.”

Totaal ander leven

„Het leven in Afrika was moeilijk. Mijn moeder stierf bij mijn geboorte, mijn vader vertrok al vrij snel naar Nederland voor werk. Ik ben opgevoed door mijn tante. Daarbij waren in Guinee – vroeger Frans-Guinee – in West-Afrika, allerlei binnenlandse conflicten en is het land heel arm. Zelfs als je goede diploma’s hebt, is er weinig perspectief; meestal ga je werken in een garage of op het platteland. Het leven is er totaal anders dan hier. We voetbalden veel op straat, mensen dragen bossen hout en jerrycans met water op hun hoofd, wegen zijn vaak van zand en slecht onderhouden en lantaarnpalen zie je nauwelijks. Het klimaat is tropisch en dus heet en nat. Daar hingen de mango’s en bananen aan de bomen, hier rijd ik ze rond op pallets.”

350 pallets per dag

„Ik werk als orderverzamelaar op de afdeling groenten en fruit en ben samen met mijn collega’s verantwoordelijk voor het klaarmaken van de filiaalbestellingen. Dat gaat allemaal computergestuurd. Ik rijd opeen elektronische palletwagen en via mijn headset krijg ik door welke orders ik moet verzamelen. Het is natuurlijk belangrijk dat ik dat netjes en correct doe. Er mag niks beschadigen en ik moet ervoor zorgen dat de juiste aantallen worden uitgeleverd. Gemiddeld gaan er elke dag in totaal 350 pallets met groenten en fruit vanuit ons distributiecentrum naar de filialen in onze regio. Best doorwerken dus, maar ik doe het met plezier.”

Dromen
„Als ik een tip mag geven aan organisaties die met statushouders willen werken: zorg dat medewerkers zich welkom voelen. En behandel ze met respect. Natuurlijk heb ik nog dromen, ik zou het liefst profvoetballer worden. Nu zit ik bij Udi ’19 in Uden. Met mijn club speel ik best hoog in de competitie. Bij Lidl zou ik wel controleur van groenten en fruit willen worden. Dan controleer ik alle producten en bestellingen op kwaliteit en juistheid. Ik mis mijn tante en vrienden in Guinee heel erg, toch zou ik niet terug willen om er te wonen. Wel hoop ik hen regelmatig te kunnen bezoeken.”

Aan de slag in één van onze distributiecentra?

In onze distributiecentra komt alles samen. De hele dag rijden vrachtwagens af en aan. Zo’n dynamische plek biedt volop kansen voor aanpakkers. Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Bekijk onze vacatures

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie