Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Etienne & Joanna

Verhaal_Etienne & Joanna

"Ik probeer vrouwen te helpen en te inspireren"

Joanna (32) en Etienne (33) zijn collega’s in het Lidl-distributiecentrum in Weert. Zij is assistent teammanager, hij is manager distributie en zit in het landelijke diversiteitsteam. Etienne zet zich in voor diversiteit en inclusie binnen Lidl en begeleidt collega’s zoals Joanna, die van Poolse komaf is. Hoe beleeft ze haar loopbaan bij Lidl? Een tweegesprek.

Kersen plukken

Etienne: „Je werkt nu vijf jaar bij ons en hebt al flinke sprongen gemaakt. Hoe ben je destijds bij Lidl terechtgekomen?”
Joanna: „Ik woon vlak over de grens, in België, en zag dat ze hier in het distributiecentrum op zoek waren naar orderverzamelaars. Dat leek mij wel wat, een baan waarbij je snel en nauwkeurig producten moet verzamelen, sealen en klaarzetten voor de chauffeurs. Ik weet wat hard werken is. Op mijn elfde ging ik al kersen plukken om wat geld bij te verdienen voor mijn familie. Sindsdien heb ik altijd allerlei banen gehad. Nadat ik op mijn tweeëntwintigste uit Polen naar België ben verhuisd, heb ik in eerste instantie gewerkt als poetsvrouw en ging ik later aan de slag bij een uitzendbureau.”
Etienne: „Hoe werd je bij ons opgevangen?”
Joanna: „De eerste werkdag vond ik heel spannend. Ik was best onzeker, vooral omdat ik nog niet zo goed Nederlands sprak. Maar ik werd meteen goed begeleid en voelde me al snel op mijn gemak. Ik ben gewoon alles snel gaan leren en vroeg, als ik klaar was, of ik met andere werkzaamheden kon helpen.”
Etienne: „Bij Lidl vinden we het belangrijk dat nieuwe medewerkers een warm welkom krijgen en zich op hun gemak voelen. Dit komt de sfeer en werkplezier ten goede. We werken met mentorschappen waarbij een ervaren medewerker een nieuwe medewerker begeleidt. Zo leert de nieuwe medewerker alles over het bedrijf. Hoe kwam het dat je je meteen prettig voelde in het team?”
Joanna: „Met collega’s praatte ik zoveel mogelijk Nederlands waarop zij mij complimenteerden dat dat goed ging. Iedereen was open naar elkaar. We werkten met meerdere nationaliteiten samen, maar dat ging altijd respectvol. Aan mijn mentor en leidinggevende kon ik alles vragen en door mijn enthousiasme kreeg ik snel meer taken. Op een gegeven moment mocht ik bijvoorbeeld de planning maken. Zo groeide ik naar mijn nieuwe functie.”

Respect

Etienne: „We proberen onze vacatures altijd eerst intern in te vullen en stimuleren doorgroeimogelijkheden. Zo heb jij ook de stap naar assistent teammanager gemaakt. Hoe heb je dat ervaren?”
Joanna: „Als opnieuw best spannend. Ik vroeg mij af of ik het wel kon, want nu moest ik leidinggeven – óók aan voormalige collega’s – medewerkers motiveren en communiceren met chauffeurs. Ik wilde mijn collega’s niet het gevoel geven dat ze minder belangrijk of goed waren dan ik. Toch waren sommige collega’s mij aan het testen: dat ‘Poolse meisje’ kwam hen nu vertellen hoe het moest. In het begin vond ik het dan ook best uitdagend als vrouw in een leidinggevende functie, maar binnen een paar maanden had ik hun respect gewonnen. Ik ben nog steeds blij dat ik deze kans heb gekregen.”
Etienne: „Je bent veel te bescheiden. Die kans heb je dik verdiend! We zagen al snel dat jij meer in petto had. Je vroeg vaak of je nog iets extra’s kon doen en je hielp collega’s. Je bent scherp, zorgvuldig en hebt oog voor detail én mensen.”
Joanna: „Haha, dank je. Ja, nieuwe mensen zijn soms onzeker of gestrest. Ik observeer graag, maak dan een inschatting en probeer te helpen op een manier die past.”
Etienne: „Zeker met uiteenlopende culturen op de werkvloer is dat belangrijk. Daarom zijn we zo blij met jou. Daarnaast ben je een voorbeeld voor anderen. Voor je collega’s is het goed te zien dat een vrouw met een niet-Nederlandse achtergrond een leidinggevende functie heeft. Toen jij hier begon, werkten er nog niet zoveel vrouwen in ons distributiecentrum. Nu wel.”
Joanna: „Ja, vroeger werd gedacht dat orderverzamelaar geen baan voor vrouwen was: fysiek te zwaar. Je verzamelt bestellingen met behulp van een elektronische palletwagen en zet ze klaar voor de chauffeurs die ze naar de filialen brengen. Dit kan soms best zwaar zijn. Maar wij gaven het goede voorbeeld. En nu er meer vrouwen bij ons werken, stimuleert dat andere vrouwen ook weer.”
Etienne: „Dat klopt. Het is belangrijk dat we nu meer vrouwen in het distributiecentrum hebben werken. Dit is goed voor onze teamsamenstelling en van elkaar kunnen we veel leren. Denk je dat je hebt kunnen bijdragen aan die stijging?”
Joanna: „Ik hoop het. Ik probeer vrouwen te helpen en inspireren. Ik laat hen bijvoorbeeld zien hoe ze in één keer dozen goed op een pallet zetten. Dan hoeven ze dat niet drie keer te proberen, wat fysiek zwaarder is. Ook een goede tilhouding is belangrijk. En zoals mijn leidinggevenden er nooit een probleem van hebben gemaakt dat ik moeder wilde worden én wilde doorgroeien bij Lidl, zo geef ik vrouwen ook mee dat zwanger worden geen enkel obstakel is.”

Taalles

Etienne: „Welke tips heb je voor collega’s die willen doorgroeien zoals jij?”
Joanna: „Vooral niet opgeven! Ik had goeie en slechte momenten, maar ik ben nooit gestopt. Goed communiceren is ook belangrijk. Zég het als er iets is. Daarom heeft taalles mij ook zo geholpen. Samen met andere collega’s ben ik een interne opleiding Nederlands gaan volgen waardoor ik veel meer zelfvertrouwen kreeg. Mensen begrijpen mij beter en ik hen.”
Etienne: „We zijn blij dat we jou en andere collega’s de Nederlandse les hebben kunnen aanbieden. Dankzij de Nederlandse les gaat het communiceren en samenwerken nog beter en is het makkelijker om een volgende stap te zetten. Hoe zie jij je toekomst bij Lidl?”
Joanna: „Ik wil blijven leren en met mensen blijven werken. Een functietitel zegt mij niet zoveel, maar het hebben van een goede baan geeft mij wel zekerheid. Ik hoop nog veel bijdrages te kunnen leveren aan mooie projecten zoals het selecteren van groente en fruit voor de Voedselbank. Onze collega’s zijn elke dag bezig met het uitsorteren van groente en fruit. Op die manier proberen wij de voedselbank de beste kwaliteit te doneren. En vooral wil ik dat mijn zoontje, nu pas veertien maanden oud, straks trots op me is en zegt: ‘Mama, ik wil zijn zoals jij.’”

Dit artikel is in samenwerking met NRC gemaakt. Je kunt het artikel vinden via de volgende link: ‘Ik probeer vrouwen te helpen en inspireren’ (nrc.nl)

Aan de slag in één van onze distributiecentra?

In onze distributiecentra komt alles samen. De hele dag rijden vrachtwagens af en aan. Zo’n dynamische plek biedt volop kansen voor aanpakkers. Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Bekijk onze vacatures