Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Stephanie & Kim over het mentorprogramma

Hero_Stephanie & Kim

Van het mentorprogramma wordt iedereen beter

Lidl werkt aan een diverse en inclusieve organisatie. Ons mentorprogramma is daar een voorbeeld van. Ervaren managers (mentoren) worden daarin gekoppeld aan vrouwelijke leidinggevenden (mentees). De gesprekken helpen mentees om zich verder te ontwikkelen en door te stromen naar een volgende functie. Ook de mentoren levert het nieuwe inzichten op. Stephanie, regiodirecteur van de regio Almere en Kim, manager verkooporganisatie op het regiokantoor Waddinxveen nemen deel aan het programma, wat zijn hun ervaringen?

Mentor Stephanie (37) en mentee Kim (31) hebben behoorlijk wat overeenkomsten – ze zijn ambitieus, goedlachs en combineren hun leidinggevende functie met de zorg voor hun jonge kinderen. Ook kwamen ze allebei via een traineeship bij Lidl binnen en waren ze als rayonmanager (RM) vroeg in hun carrière verantwoordelijk voor meerdere filialen.

Kim: “Nadat ik zeven jaar met veel plezier in verschillende rayons had gewerkt, was ik klaar voor een volgende stap. Ik ging aan de slag als manager verkooporganisatie (MVO). Wat die functie zo interessant maakt is de combinatie van strategische en operationele verantwoordelijkheid met een heel duidelijk doel: de filialen ondersteunen en met z’n allen zo goed en efficiënt mogelijk werken.”

Kansen
Ook Stephanie werkte als RM in verschillende rayons in Nederland en ook in Duitsland, waar ze anderhalf jaar woonde en werkte. Na haar terugkeer in Nederland was ze o.a. regionaal manager supply chain en werkte ze zeven jaar op het hoofdkantoor voor Inkoop als senior manager actie management en e-commerce. “Ik heb veel kansen gekregen en heb veel verschillende dingen gedaan.”

Die brede achtergrond komt nu goed van pas. Sinds januari 2022 is Stephanie de eerste vrouwelijke regiodirecteur. Ze is verantwoordelijk voor het gloednieuwe distributiecentrum in Almere en de 70 filialen die dit distributiecentrum bevoorraadt. Dat is flink aanpakken. Toch wilde ze graag als mentor deelnemen aan het mentorprogramma van Lidl.

Stephanie: “Waarom ik meedoe? Ik vind het gewoon heel leuk om mijn ervaring te delen en om te laten zien dat er niet één geijkt pad is voor een bepaalde rol. Je moet af en toe stappen durven zetten, uit je comfortzone, om vervolgens weer te groeien. Ik probeer mensen ook te inspireren om af en toe sprongetjes naar links en rechts te maken in hun carrière. Daar kan je zoveel van leren.”

Herkenning
Stephanies huidige positie en haar carrièrepad maakten haar voor Kim de ideale mentor. Kim: “We waren allebei startend in een nieuwe functie. Zij was net regiodirecteur, ik werd MVO. Het feit dat we allebei weer even uit onze comfortzone waren, zorgde meteen voor een klik. En wat ik ook heel waardevol vond, was dat Stephanie al een deel van de loopbaan heeft bewandeld die ik nu bewandel. De ervaringen die ze daardoor kon delen gaven mij ook bevestiging, oh gelukkig! Dat heeft zij ook meegemaakt.”

Stephanie: “Ja en daardoor ben ik me er weer even van bewust dat iedereen soms te maken heeft met onzekerheden. Misschien lopen er ook mensen in mijn team met dat soort gevoelens rond, het is goed om daarbij stil te staan en te denken: hoe ga ik daar als leidinggevende eigenlijk mee om?”

Kim: “Dat is het mooie van dit programma, in een open sfeer ervaringen delen met elkaar. Het zijn soms juist de kleine dingen die je uit die gesprekken haalt, die waardevol zijn. Bijvoorbeeld over parttime werken als senior leidinggevende. Hoe bewaak je je vrije dag? Kan dat wel?” Stephanie: “Sinds ik moeder ben, werk ik vier dagen. Ik had altijd gedacht dat dat als regiodirecteur niet zou kunnen, maar ik heb alleen maar steun gehad van mijn leidinggevenden en van de CEO. Ik doe het nu ruim een jaar en ik kan zeggen dat het echt kan. Gewoon een kwestie van goede afspraken maken.”

Kracht
De kracht van het mentorprogramma is ook dat je wordt gekoppeld aan iemand uit een andere regio, met wie je geen hiërarchische relatie hebt. Kim: “Dat helpt zeker, je kunt dan toch wat vrijer praten. Als ik ergens tegenaan loop, dan kan Stephanie onpartijdig daar iets over vinden. Zij werkt natuurlijk ook direct samen met een MVO, hoe ziet zij die samenwerking? Ze kan me vertellen hoe zij als regiodirecteur tegen een situatie aankijkt en onafhankelijk haar visie en tips delen. Dat is voor mij enorm waardevol.”

Stephanie: “Een MVO is echt een spin in het web. Je hebt met veel verschillende belangen te maken en verschillende ‘bloedgroepen’ in het team dat je aanstuurt. Dat is een uitdaging. Daar wil ik haar graag bij helpen. En door van Kim te horen hoe dat soms voelt, realiseer ik me hoe dat voor mijn MVO kan zijn. Dat zijn ook weer waardevolle inzichten.”

Meerwaarde
Het mentorprogramma is gericht op vrouwelijke mentees. Terecht? Kim: “Voor nu is het wel goed. Het aantal vrouwelijke leidinggevenden binnen Lidl is gegroeid, maar het kan geen kwaad om dat via dit programma nog meer in evenwicht te krijgen.”

Stephanie: “Zeker. Toch zou ik het wel toejuichen als in de toekomst iedereen mee kan doen. Wat je eruit kunt halen, is van meerwaarde voor iedere leidinggevende. Het programma is echt geschikt voor iedereen, ook als het allemaal lekker gaat. Kennis delen, ervaringen uitwisselen, sparren met iemand uit een ander gebied. Ik kan het aanraden. Het levert altijd iets op.”

Stephanie: “Wat ik zou willen meegeven aan collega’s die willen meedoen aan het mentorprogramma: wees open, stel veel vragen aan elkaar en durf je een beetje kwetsbaar op te stellen, dan haal je er het meeste uit.” Kim: “Ja en luister goed naar elkaar, geef elkaar vertrouwen.” Stephanie: “Wat ook helpt is het informeel te maken, wij aten gewoon samen een broodje en stelden elkaar vragen. Dat maakte het heel ongedwongen. De oprechte interesse van Kim en de vragen die ze stelde, zetten mij ook weer aan het denken. Ik keek daardoor echt uit naar ons gesprek.”

Ontdek jouw mogelijkheden

Wil jij ook graag in een internationale organisatie werken? Kom dan ons team versterken en wie weet maak jij in de toekomst ook onderdeel uit van ons internationale uitwisselingsprogramma.

Bekijk hier je mogelijkheden

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie