Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Yassaya, Junior Business Controller

Verhaal Yassaya_Nieuw

Van vakkenvullen naar financiële analyses

Toen Yassaya werd aangenomen voor een bijbaan als hulpkracht bij Lidl, waren de vakken gevuld houden en kassawerk haar voornaamste verantwoordelijkheden. Al snel kreeg ze meer en meer verantwoordelijkheden en inmiddels is ze opgeklommen naar junior business controller op het hoofdkantoor. “Binnen Lidl kwamen er steeds weer nieuwe uitdagingen op mijn pad en die heb ik steeds met beide handen aangepakt.”

Uitstekende combinatie
“Ik ben bij Lidl begonnen toen ik in het examenjaar van mijn vwo-opleiding zat. Ik slaagde, besloot 2 bacheloropleidingen te doen en naast mijn studies te blijven werken. Dat was best hard werken, maar ik kon mijn werk- en studieroosters goed op elkaar laten aansluiten. Ik studeerde overdag en werkte vaak ’s avonds. Bovendien woonde ik op loopafstand van de winkel, dus was ik er altijd snel. Op het werk ging het eigenlijk heel goed, en dat terwijl mijn agenda goed vol zat. Toen ik werd aangenomen kreeg ik een mentor toegewezen die me vertelde dat je veel kon bereiken met hard werken. Dat is me altijd bijgebleven. Ik begon met kassawerkzaamheden, vulde de vakken en groeide zelf door tot mentor van hulpkrachten. Daarmee kreeg ik een stuk meer verantwoordelijkheid. Dat de mensen binnen Lidl van aanpakken houden was mij snel duidelijk en ik vond mijzelf daarin terug. Blijkbaar is dat mijn leidinggevende ook niet ontgaan, want ik kreeg een aanbod om parttime assistent supermarktmanager te worden. En dat als 20-jarige. Voor mij was dat de perfecte kans om leidinggevende skills te ontwikkelen en bestaande processen in de winkel te verbeteren. Ik ben op het aanbod ingegaan en het ASM GO traject ging van start. De afwisseling van collegebanken en een leidinggevende functie beviel me erg goed. Waar management eerst een vrij abstracte term was voor mij, ging het steeds meer leven door de combinatie van de managementvakken en het opdoen van leidinggevende ervaring in de praktijk. Ik zal daarnaast de gesprekken met klanten ook niet snel vergeten.”

“Later in mijn studie zag ik vriendinnen de stap maken naar de grote accountantskantoren. Ik wilde het liefst ook een stap maken, maar een accountantskantoor trok me niet zo. De cijfers die je daar voor ogen krijgt, zijn niet van jezelf maar van klanten. Dat staat toch verder van je af. In de periode dat ik met die gedachte speelde, kwam mijn rayonmanager met een vacature, doorgezet door de Manager Verkooporganisatie, voor Supply Chain medewerker op het distributiecentrum in Etten-Leur. Met die functie zoom je uit vanuit het filiaal: wat gebeurt er op de achtergrond om de filialen te onderhouden en te bevoorraden? De vele processen die elk op elkaar aan dienen te sluiten, vond ik enorm interessant. Bijvoorbeeld hoe een filiaalbestelling die te laat binnen komt, de andere processen op het distributiecentrum in de wacht zet. Ik besloot ervoor te gaan. Ik hield me voornamelijk bezig met voorraadbeheer en heb veel geleerd over de processen op het distributiecentrum die onmisbaar zijn om de filialen te onderhouden. Het was een enorm interessante baan en ik wilde nog meer weten: hoe zit het met het financieel beleid en hoe bewaken we die?”

“Toen ben ik om mij heen gaan kijken en ik denk dat het algoritme van Google mijn zoekresultaten voor mijn studies aan Lidl gekoppeld heeft, want ik stuitte op een vacature voor een traineeship Finance & Controlling. Daar wilde ik meer over weten. Na gesprekken met recruiters en controllers kwamen we al vrij snel tot de conclusie dat ik al te ervaren was om Lidl breed te leren kennen in een traineeship. Toen de senior manager controlling mij belde om dit te bespreken, volgde wel meteen een aanbod voor een andere functie: een functie van junior business controller op het hoofdkantoor. Dat was precies wat ik zocht!”

Nu en later
“Ik richt mij momenteel als controller voornamelijk op de afdeling Bouw en Vastgoed en ben betrokken bij investeringen in nieuw- en verbouwplannen voor de komende jaren. Bijvoorbeeld voor onze filialen. Ik maak analyses op de kosten en investeringen voor de aankoop van de grond tot aan de aankleding van het filiaal. Daarnaast ben ik controller voor CSR, waarbij ik nu meedraai in een project tegen voedselverspilling. Een project dat bijvoorbeeld op dit moment loopt is de introductie van het kwartje van Lidl, waarbij producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen worden verkocht voor €0,25. Ik analyseer voor CSR hierbij de voortgang van het project en meet de mate van voedselverspilling. Wij zijn bij Lidl volop bezig met duurzaamheid, naast voedselverspilling valt daar juist ook veel te halen aan de vastgoedzijde. Denk aan het zojuist geopende Lidl Zero-filiaal in Woerden, dat de eerste energie-circulaire supermarkt van Nederland is. Als controller ondersteun ik onze vastgoedafdeling bij het nemen van de juiste vastgoedmaatregelen, zoals die van Lidl Zero. Ik vind het fijn dat we als toonaangevende supermarkt hier zo mee bezig zijn. Het geeft meteen aan hoe groot de diversiteit in projecten is en ik werk hier graag aan mee.”

“Sinds ik bij Lidl werk, ben ik als persoon in positieve zin veranderd. Voorheen was ik een behoorlijk verlegen meisje, maar door het contact met klanten en collega’s ben ik steeds meer uit mijn schulp gekropen. Ik heb leidinggevende ervaring opgedaan in een filiaal en heb mezelf vakinhoudelijk en persoonlijk snel ontwikkeld. Voor de komende tijd wil ik eerst een nog sterkere controller worden door meer ervaring op te doen. En daarna? Ik denk dat een leidinggevende functie op het hoofdkantoor best bij me past. In het filiaal merkte ik dat leidinggeven me goed ligt, dus lijkt het me een uitdaging om deze kwaliteiten hier in te kunnen zetten. Dus wie weet wat de toekomst me brengt. Doorgroeien kan bij Lidl altijd, in alle richtingen.”

Ontdek jouw mogelijkheden

Ben jij een echte aanpakker die graag een stapje extra zet voor het beste resultaat? En voel jij je thuis bij een supermarktketen die elke dag groeit en vernieuwt? Kom Lidl versterken. Solliciteer op een van de vele functies.

Bekijk hier je mogelijkheden

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie