Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Duobaan bij Lidl

Supermarktmanager in het filiaal

Samen één functie biedt dubbel zoveel kansen

Stel: je hebt tijd nodig voor thuis én je hebt de ambitie om door te groeien in een leidinggevende functie. Die combinatie kan best een uitdaging zijn. Bij Lidl geven we ambitie en talent graag de ruimte. Om dat voor zoveel mogelijk collega’s te realiseren, zijn we gestart met de duobaan, twee medewerkers die één fulltime functie delen. Dat is kansen creëren mét oog voor een goede werk-privé balans. Supermarktmanagers Ellis en Jolien hebben de primeur.

Sinds april zijn Ellis (33 jaar) en Jolien (37 jaar) samen supermarktmanager van één van onze filialen in Etten-Leur. Allebei zijn ze begonnen als assistent supermarktmanager en werken ze inmiddels zo’n 10 jaar voor Lidl. De laatste paar jaar combineerden ze de functie van plaatsvervangend supermarktmanager met de zorg voor hun kind(eren).

Ze kennen elkaar al jaren. Daardoor wisten ze van elkaar dat ze allebei graag wilden doorgroeien binnen Lidl, maar dat het minimumaantal uren dat nodig is om de functie van supermarktmanager goed te kunnen invullen een obstakel zou kunnen vormen. Dus toen de vacature voor de duobaan werd gecommuniceerd grepen ze de kans met beide handen aan. En nu zijn ze de eerste duobaners bij Lidl. Ze werken ieder 24 uur per week, met 1 dag overlap voor een goede afstemming. Hoe dat gaat, daarover gingen Ellis en Jolien met elkaar in gesprek.

Ellis, wat vind jij ervan dat Lidl de duobaan aanbiedt?
“Ik vind het een hele goede ontwikkeling. Op deze manier kun je het beste van twee werelden behouden. Je kunt je ambities nog steeds waarmaken, zonder dat je concessies op privégebied moet doen. Ik denk dat het ook goed past bij het streven van Lidl om het aantal vrouwen in leidinggevende functies te verhogen. Die ontwikkeling was al langer gaande en dit draagt daaraan bij. Ook voor mannen, die dezelfde ambities hebben en privé en werk nog beter met elkaar willen combineren is de duobaan heel interessant. Dat wij hier juist in Nederland mee bezig zijn is niet zo gek. Wij lopen in Europa ver vooruit als het gaat om parttime werken.”

Hoe ervaar jij het werken in een duobaan, Jolien?
“Ik vind het in de eerste plaats heel bijzonder dat we dit mogen doen. Spannend ook wel, iedereen is natuurlijk benieuwd naar onze ervaringen. Het is fijn dat we elkaar al best goed kenden en dat we ook een vergelijkbare manier van leiding geven hebben. We houden allebei van duidelijke afspraken en zijn best rechtdoorzee. Het is ook goed dat wij meestal ochtend/middagdienst draaien. Het voordeel daarvan is dat je eigenlijk het hele team wel even ziet op een dag.

Doordat de duobaan voor iedereen nieuw is, is het nog wel een beetje zoeken. Jij hebt gelukkig al eerder ervaring opgedaan als supermarktmanager. Als ik straks meer ben gegroeid in mijn functie, dan kan dit denk ik alleen maar positief uitpakken. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat ik me hierdoor verder kan ontwikkelen als leidinggevende én verantwoordelijk ben voor een filiaal.”

Duobaan bij Lidl

En jij Ellis, hoe ervaar jij het?
“Ik had inderdaad al ervaring als supermarktmanager. Daardoor is het niet helemaal nieuw voor mij. Het grootste verschil is dat ik toen in mijn eentje knopen doorhakte, terwijl je nu samen beslissingen neemt. Daar moet je rekening mee houden. Verder heb ik gemerkt dat het voor het team heel belangrijk is dat je hetzelfde verhaal vertelt. We hebben weliswaar dezelfde functie en we zijn samen verantwoordelijk voor het geheel, maar de taken en onderdelen binnen het filiaal hebben we onderling verdeeld, dat moet helder zijn voor iedereen. Daarom is goede afstemming en communicatie essentieel.

Het is natuurlijk de eerste duobaan, dus het is ook opnieuw ontdekken, nieuwe afspraken maken en gaandeweg bijsturen. Daarom is het goed dat we ondersteuning krijgen van onze rayonmanager en onze manager verkoop. Wij zitten er middenin, zij zien net weer andere dingen.”

Heb jij nog tips voor het werken in een duobaan, Ellis?
“Je moet rekening houden met een paar praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan de toegang van systemen. Voor de één heb je allebei alle bevoegdheden, voor de ander deel je de bevoegdheid. Sowieso moet je de verantwoordelijkheden slim verdelen. Het ene onderdeel heeft meer aandacht nodig dan het andere. Uiteindelijk moet je wel ongeveer gelijk uitkomen. Ook daarvoor helpt het als ten minste één van de twee ervaring in de functie heeft.

Het maakt ook uit of de collega’s uit het filiaalmanagementteam ervaren zijn. Zeker als iemand begint als supermarktmanager in een duobaan is een klein filiaal met een ervaren team prettig. Ik denk ook dat het helpt als de twee personen in de duobaan elkaar al kennen. Dat je weet wat je aan elkaar hebt. Want je ziet elkaar uiteindelijk maar één dag per week en die heb je nodig om het een en ander met elkaar af te stemmen. Je hebt weinig momenten om te zien hoe de ander het doet. Daarom zijn we ook aan het bekijken hoe we nog een extra contactmoment kunnen inplannen.”

Supermarktmanager in het filiaal

Jolien, zou jij het werken in de duobaan aanraden aan anderen?
“Het biedt meer kansen, dus ik zou het zeker aanraden als je de ambitie hebt. Het is belangrijk dat je de eerste maanden echt goed de supermarktmanager-taken leert en daardoor snel ingewerkt bent. Ook voor de goede werk-privé balans is dat belangrijk. Als je weet dat het bij de ander in goede handen is, kun je op de dagen dat je niet werkt ook makkelijker loslaten.”

Hoe zie jij de toekomst voor je Ellis? Denk je dat we bijvoorbeeld over een tijdje samen een stap kunnen maken naar een volgende functie, of een groter filiaal?
“We zijn nu een aantal maanden onderweg in de duobaan. Het is nog een beetje vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. We moeten eerst deze functie ons helemaal eigen maken. Ook om ervoor te zorgen dat de lessen die wij leren uiteindelijk de duobaan vormgeeft, zodat deze constructie verder uitgerold kan worden in de organisatie. Daar ligt nu de focus.”

Ontdek jouw mogelijkheden

Zet jij graag een stapje extra voor klanten? Ben je een echte aanpakker en zoek je een bijbaan met veel flexibiliteit of een carrièrestart met volop mogelijkheden om door te groeien? Kom dan een van onze filiaalteams versterken!

Bekijk de vacatures in de winkel

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie