Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Mohamed, Supermarktmanager

Verhaal_Mohamed_2

Diversiteit binnen je team: 'Het sleutelwoord is respect'

Hoe zorg je voor een succesvol team waarin iedereen zichzelf kan zijn? Stel je open op, respecteer elkaar en geef zelf het goede voorbeeld, weet supermarktmanager Mohamed. Respect voor verschillen is een stevige basis voor een hecht team, waarin iedereen graag een stapje extra zet voor collega’s én klanten.

“Ik ben in 2000 als hulpkracht begonnen bij filiaal Hemonylaan in Amsterdam. Ik dacht: ‘eerst door mijn proeftijd heen zien te komen en dan zien we wel’, maar inmiddels zijn we 22 jaar verder, haha. Sinds 2005 heb ik een eigen filiaal. Dat vind ik het leukst aan Lidl, de kansen die je krijgt. Als je laat zien dat je verantwoordelijkheid aankan, dan krijg je die ook.

Mijn eerste eigen filiaal stond in een buurt waar mensen met heel veel verschillende achtergronden woonden. Dat zag je ook terug in de winkel. Zowel bij de klanten als in het team. Ik heb toen wel geleerd dat het sleutelwoord ‘respect’ is. Dat is het allerbelangrijkste, elkaar respecteren zoals je bent, zodat iedereen zich welkom voelt in ons filiaal."

Afspiegeling van de buurt

"Ik denk dat klanten het ook prettig vinden als ze zichzelf terugzien in het winkelpersoneel. In het filiaal waar ik stond kwamen regelmatig mensen die de Nederlandse taal niet echt machtig waren. Dan is het fijn als iemand die klant in de eigen taal verder kan helpen. Je merkt dat klanten dan ook vaker terugkomen.

Ook mijn huidige team is heel divers. Maar het mooie is, als iedereen zich in het team thuis kan voelen en je hebt samen een duidelijk doel, doet achtergrond of geaardheid er eigenlijk niet toe. Natuurlijk komt iemands achtergrond wel eens ter sprake, bijvoorbeeld als iemand een bord eten heeft meegenomen van huis of iets lekkers voor de collega’s. Maar uiteindelijk gaat het om wat je kan, wat je toevoegt aan het team en wat je talenten zijn. Ik zeg altijd: “We hebben een gezamenlijk doel en dat is de winkel runnen en klaarstaan voor de klant.

Communicatie is heel belangrijk. Ik vind het belangrijk om duidelijk te zijn, grenzen te stellen en goed te luisteren om erachter te komen wat ergens achter zit. Voor collega’s is het ook fijn als een leidinggevende begrijpt waarom iemand bijvoorbeeld vrij wil. Denk aan religieuze feestdagen. Je kijkt toch anders naar de mogelijkheden om dat binnen het team op te lossen als je snapt wat het belang is voor iemand."

Betrokkenheid

"Ik heb in de loop der jaren een bepaalde manier van leidinggeven ontwikkeld. Als ik bijvoorbeeld vandaag naar een ander filiaal zou gaan, dan kijk ik eerst een of twee weken goed om me heen. Vervolgens bespreek ik met het hele team wat me is opgevallen, in de winkel, maar ook in de samenwerking binnen het team. Wat gaat goed, wat kan beter? Ik betrek het team ook bij de oplossing. Hoe gaan we dat aanvliegen? Ik kan het niet alleen, we gaan het gezamenlijk doen.

Van elke leidinggevende waarmee ik heb gewerkt, heb ik wel iets geleerd. Vooral aan mijn eerste supermarktmanager heb ik veel gehad. Die had veel ervaring met het runnen van een winkel en het aansturen van een team. Met hem had ik, in de eerste jaren dat ik ook een eigen filiaal had, nog veel contact. Ik kon hem altijd bellen. Dan kwam hij soms even langs en liepen we samen een rondje door de winkel om te zien waar verbeterkansen lagen. Twee zien toch meer dan een.

Toen ik eenmaal wat werkervaring had opgedaan heb ik de studie HBO Management Economie & Recht gevolgd. Het was destijds pittig om te combineren, maar ik ben heel blij dat ik die investering heb gedaan en dat in de avonduren voor elkaar heb gebokst. Ik heb er een stevige basis voor mijn werk als leidinggevende in de retail mee gelegd en daarop verder gebouwd. Ik heb recent bij mijn leidinggevende aangegeven dat ik een volgende stap wil maken, dus rayonmanager wil worden. We gaan nu samen kijken wat nodig is om die ambitie waar te maken. Ik ben dus zeker klaar voor die nieuwe uitdaging!"

Ontdek jouw mogelijkheden

Zet jij graag een stapje extra voor klanten? Ben je een echte aanpakker en zoek je een bijbaan met veel flexibiliteit of een carrièrestart met volop mogelijkheden om door te groeien? Kom dan een van onze filiaalteams versterken!

Bekijk onze vacatures

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie