Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Mirjam, Plaatsvervangend Supermarktmanager

Hero_Mirjam

Leidinggeven en ouderschap combineren? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Stel: je doet een opleiding Sportmanagement, maar net als je die succesvol hebt afgerond is er een pandemie… Ga je dan op de reservebank zitten? Of zoek je een andere club? Mirjam (28) ging voor dat laatste. En zo kwam ze bij Lidl terecht. Inmiddels geeft ze leiding én is ze moeder. Hoe gaat die combinatie, is het topsport? En welke support biedt Lidl?

Toen Mirjam als assistent supermarktmanager (ASM) aan de slag ging was dat haar eerste kennismaking met werken in de retail als leidinggevende. Hoe beviel dat? “Het contact met klanten en het samenwerken met collega’s beviel meteen goed. Als team een mooi resultaat neerzetten past wel bij mij. Ook de verantwoordelijkheid van het leidinggeven vind ik leuk.” Hoe het leidinggeven haar afgaat? “Ik ben zelf enthousiast over werken bij Lidl, daar probeer ik mijn collega’s in mee te nemen. En ik behandel mensen zoals ik zelf behandeld wil worden. Ik denk dat dat belangrijk is.”

In de wedstrijd groeien

Ze trapte af in Amersfoort Vathorst, een groot filiaal. Daarna werkte ze twee jaar in Leusden. Toen de plaatsvervangend supermarktmanager (PSM) vertrok, zag ze een kans. “Ik trok de stoute schoenen aan en gaf bij mijn leidinggevende aan dat ik PSM wilde worden.”

Een gezonde dosis ambitie, daar houden we bij Lidl wel van. Nu was Leusden meteen wel een heel groot filiaal om in te starten als kersverse PSM. Maar voor elke uitdaging is een oplossing. Via een een-tweetje met de PSM van filiaal Hoevelaken, kon ze een transfer maken naar het kleinere filiaal daar. Een mooie plek om in de wedstrijd te groeien. En echt een plek voor een aanpakker als Mirjam. “Als PSM in een klein filiaal ben je niet alleen verantwoordelijk voor de planningen en het aannemen van bijbaners, het is ook gewoon ‘handjes uit de mouwen’ in de winkel.”

Extra support

Ook thuis was het ondertussen flink aanpakken want Mirjam werd moeder. Haar partner nam de zwangerschap van hun eerste kindje voor haar rekening. Twee jaar later werd Mirjam zelf zwanger. Nu zijn ze de trotse moeders van een jongetje van 2 en een meisje van 0.

Hoe gaat het combineren van het moederschap met werken in een leidinggevende functie haar af? “Het is een kwestie van goed plannen. Mijn collega’s en mijn supermarktmanager (SM) denken echt mee. Samen komen we er wel uit.” Sowieso sta je er niet alleen voor; collega’s die leidinggeven en vader of moeder worden kunnen rekenen op extra support.

Buddyprogramma voor Ouders

Een kindje krijgen heeft grote impact op je leven en daarmee op je werk. Niet zo gek dus als je vragen hebt over het combineren van werk met thuis. Of als je even wilt sparren met een leidinggevende die zelf ervaring heeft met het ouderschap. Speciaal daarvoor is voor alle leidinggevenden binnen Lidl het Buddyprogramma voor Ouders in het leven geroepen. De buddy van Mirjam was rayonmanager Suzanne. “Zij is zelf vrouw, moeder en geeft leiding, dus zij weet hoe het is. Dat alleen is al waardevol. Zeker als je managementteam op dat moment uit alleen maar mannen bestaat, haha.”

Ook met vragen over regelingen rond zwangerschap kon ze bij haar buddy terecht. Er is bijvoorbeeld Mom in Balance, een sportprogramma voor zwangere en recent bevallen leidinggevenden. “Ik heb daar zelf geen gebruik van gemaakt omdat ik zo lang als het kon heb gevoetbald, dus met dat sporten zat het wel goed. Ook na de bevalling wilde ik zo snel mogelijk weer voetballen. Ik vind voetballen gewoon het leukste wat er is. Het is een heerlijke manier om je hoofd leeg te maken na het werk.”

Samen denken in mogelijkheden

“Mijn ervaring is dat iedereen bij Lidl graag meedenkt. Als je goed met je leidinggevende collega’s communiceert is er altijd een oplossing. Ons oudste kindje is bijvoorbeeld geboren met een hartafwijking. Dat was een heftige periode, met een operatie en veel afspraken in het ziekenhuis. Toch zijn we daar in het filiaal steeds goed uitgekomen.”

Mirjam heeft nu een contract voor 40 uur met 8 uur per week ouderschapsverlof. “Ik ben ook bezig met een negen maanden durend leiderschapstraject via de Lidl Academy. Als ik daarmee klaar ben kan ik een volgende stap maken in deze functie. Op termijn wil ik naar een grotere winkel. En uiteindelijk wil ik supermarktmanager worden. Als je alles goed regelt, is ouderschap en leidinggeven bij Lidl prima mogelijk. Dus denk als ouder niet: leidinggeven past voor mij niet want ik heb kinderen. Er is meer mogelijk dan je denkt!”

Ontdek jouw mogelijkheden

Vind jij ontwikkeling in jouw werk ook belangrijk? Kom dan een van onze teams in het filiaal versterken en wie weet maak jij in de toekomst ook onderdeel uit van #teamlidl.

Bekijk hier je mogelijkheden

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie