Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Shelly, Retail Management Trainee

Hero_Shelly

“Meteen leidinggeven en meteen verantwoordelijkheid”

Als retail management trainee word je in 1,5 jaar opgeleid tot leidinggevende in de winkel. Vanaf het begin loop je mee op de werkvloer en leer je alle processen in de winkel kennen. Binnen de kortste keren geef je ook zelf leiding en run je de winkel samen met de supermarktmanager. Lekker aanpakken dus. Wil je onze organisatie nog beter leren kennen, dan is er binnen het traineeship, in overleg, ook de ruimte om een periode op een andere afdeling mee te draaien. Zo ging Shelly (23) aan de slag bij Internal Audit, belangrijk werk, waar ze in haar huidige functie nog steeds profijt van heeft.

“Ik heb international business in Maastricht gestudeerd en daarna de master supply chain management in Tilburg gedaan. Via LinkedIn werd ik benaderd over het retail management traineeship bij Lidl. Na een gesprek met een andere trainee werd ik nog enthousiaster en besloot ik te solliciteren. Met succes! In augustus 2021 ben ik gestart.

Na een korte inwerkperiode ben ik eigenlijk direct als assistent supermarktmanager (ASM) begonnen. Meteen leidinggeven en meteen verantwoordelijkheid dus. Dat was best een vuurdoop, maar mijn ouders hebben een kwekerij, dus aanpakken heb ik van huis uit meegekregen.”


Van een andere kant bekijken

“Als retail management trainee doorloop je in principe allemaal hetzelfde traject. Ik had de mogelijkheid om daarnaast ook een tijdje mee te draaien op de afdeling Internal Audit. Een mooie kans! Ik kon mijn persoonlijke ontwikkeling nog meer richting geven én meer inzicht krijgen in de filiaalprocessen. Bovendien hebben ook de collega’s er natuurlijk profijt van als er iemand bijkomt met een frisse blik en ervaring uit het filiaal.

In de periode dat ik bij Internal Audit zat, heb ik in verschillende regio’s filiaalbezoeken uitgevoerd. Tijdens zo’n bezoek kijk je eigenlijk min of meer door de bril van de klant naar bijvoorbeeld veiligheid of artikelbeschikbaarheid. De afdeling doet ongeveer 72 van deze bezoeken per maand. Ik deed een deel daarvan, dus ik heb in korte tijd op heel veel plekken een kijkje in de keuken gekregen.

Alle processen binnen Lidl zijn zorgvuldig beschreven om samen zo efficiënt mogelijk het beste resultaat te behalen. Ik snap nu beter waarom processen zijn ingericht zoals ze zijn ingericht. Neem automatisch bestellen. Dat was voor mij echt een eye-opener. Daar moet je goed opletten dat je alles goed in het systeem hebt staan, anders kom je met restanten te zitten. Die zorgen weer voor uitdagingen in je magazijn. Zo hangt alles met elkaar samen. Die les heb ik dus meteen meegenomen toen ik als plaatsvervangend supermarktmanager weer in het filiaal aan de slag ging.”

 

Leren van elkaar

“In het filiaal is geen enkele dag echt hetzelfde, je zit in een hele dynamische omgeving. Je hebt te maken met klanten, met het team. Dat contact met de mensen is wat het werk voor mij zo leuk én uitdagend maakt. Natuurlijk heb ik ook wel momentjes gehad dat ik dacht: hoe doe ik dit nu weer? Maar dankzij de traineedagen en mijn mentor heb ik het gevoel dat ik er nooit alleen voor sta.

De traineedagen zijn vier tweedaagse trainingsdagen met alle trainees. Gezellige en leerzame dagen die je helpen om stappen te zetten en nog slimmer te werken. Dan kom je er ook achter dat, ook al zit je op andere afdelingen, je ook af en toe tegen hetzelfde aanloopt. Als iemand al iets aangepakt heeft, of geprobeerd heeft op een bepaalde manier, dan denk ik: “dat kan ik ook doen.” Iedereen wil elkaar helpen. Echt dat teamspirit gevoel.

Daarnaast heb ik een mentor, mijn oude rayonmanager. Als ik een vraag heb, dan kan ik bij haar terecht en ze geeft mij ook zelf af en toe waardevolle tips. Het is een mooie manier om gebruik te maken van het netwerk dat je tijdens je traineeship opbouwt. Heel handig.

Als je van aanpakken houdt, er echt voor wilt gaan en een flinke dosis verantwoordelijkheid aankunt is het retail management traineeship echt een aanrader. In het begin kan het zeker uitdagend zijn, maar je krijgt er ook weer veel voor terug. De verantwoordelijkheid die ik heb gekregen en ook de vrijheid om extra ervaring op te doen buiten het filiaal is voor mij heel waardevol geweest. En dat neem ik mooi mee als ik mijzelf verder ontwikkel binnen de organisatie.”

Trainee bij Lidl?

Bij Lidl kun je twee keer per jaar - in maart en september - op verschillende afdelingen starten als trainee. Ambitieus? Pak je kans bij Lidl!

Bekijk hier je mogelijkheden

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie