Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Sylvia, Retail Management Trainee

Hero_sylvia

"Geen moment spijt van mijn switch"

Sylvia (26) volgde aan de VU een bachelor bedrijfskunde en twee masters; Financial Management en Digital business & Innovation. Tijdens de Amsterdamse Carrièredagen maakte ze kennis met Lidl. Ze was meteen enthousiast en solliciteerde op een vacature voor een professioneel traineeship op de afdeling IT Business Consulting. Inmiddels staat ze op het punt supermarktmanager te worden. Wacht even. Supermarktmanager? Hoe zit dat?

“Nadat ik de sollicitatiegesprekken en assessments succesvol had afgerond, ben ik eind 2019 gestart op het hoofdkantoor van Lidl als trainee op de afdeling IT Business Consulting. Die plek sloot mooi aan bij wat ik had gestudeerd en ik ging enthousiast van start. Een multinational, die blijft groeien en grote stappen zet op het gebied van duurzaamheid, ik had er echt zin in.

Het leuke van een traineeship is dat je samen start met een groep trainees uit verschillende disciplines, bijvoorbeeld retail of logistiek. Je ontmoet elkaar tijdens trainingsdagen, waar je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, ervaringen uitwisselt en ook gewoon lol maakt met elkaar. Tijdens de eerste trainingsdag werd ik enorm enthousiast van de verhalen van de retail trainees, zelfs zo erg dat ik begon te twijfelen of ik wel op de goede plek zat.”

Switch
“Ik heb er veel over nagedacht. Uiteindelijk besloot ik aan de bel te trekken bij mijn manager. Hij zei “Als jij het gevoel hebt dat het retail traineeship echt bij je past, ga er dan voor.” Dus toen ben ik opnieuw het sollicitatietraject ingegaan. Het was natuurlijk best spannend of het zou lukken, maar ik ben er echt ingegaan met de gedachte “als jullie mij de mogelijkheid geven, dan stel ik jullie niet teleur.” Met resultaat, want ik kreeg de kans om de switch te maken.

Ik heb geen moment spijt gehad van mijn stap. Het is ook wel iets waar ik trots op ben, dat ik heb durven zeggen dat ik niet op mijn plek zat en iedereen heb weten te overtuigen dat ik het in mij heb om een filiaal te gaan runnen. Februari 2020 ben ik gestart als retail management trainee.”

Persoonlijke groei
“Het traineeship duurt in totaal 1,5 jaar en is ingedeeld in drie verschillende fases. In de eerste fase start je als medewerker en leer je alles over het filiaal en over de producten die we verkopen. Al snel krijg je meer taken en verantwoordelijkheden en voor je het weet geef je leiding aan het team als assistent supermarktmanager. Dat is best een sprong in het diepe, maar daar leer je onwijs veel van. Net als van de trainingen die je in elke fase volgt.

Tijdens de trainingsdagen ga je de diepte in met jouw persoonlijke ontwikkelpunten. Je staat er ook niet alleen voor. Als ik ergens tegenaan loop tijdens het werk kan ik altijd terecht bij mijn leidinggevende en het team. Ook krijg ik ondersteuning en feedback van de rayonmanager en de manager verkoop. Wat gaat goed, wat kan beter? Daar leer je heel veel van. Ik heb het idee dat ik mezelf echt zie groeien.

In de tweede fase ga je naar een ander filiaal om als plaatsvervangend supermarktmanager te werken. Ik merkte dat ik toen al meer kennis en ervaring had, dus dan stap je al heel anders zo'n nieuw filiaal in.

In de laatste fase run je je eigen filiaal als supermarktmanager. Ik ben pas een jaar onderweg in dit traineeship en nu mag ik me al gaan bewijzen in een ‘eigen’ supermarkt. Dat is toch gaaf?”

Motiveren
“Wat ik het leukste vind aan mijn werk is dat geen dag hetzelfde is, het is zo'n dynamische omgeving. En het contact met klanten natuurlijk, dat is waar we het uiteindelijk voor doen. Het leukste aan leidinggeven vind ik mensen motiveren. Dat past ook goed bij me. Ik ben enthousiast en ik sta er heel positief in. Daardoor krijg ik ook mensen met me mee. Van elkaar leren en als team groeien, zodat we optimaal kunnen presteren en de beste resultaten behalen, dat vind ik mooi.

Je doet het echt samen met je team. Iedereen heeft eigen kwaliteiten. Ik wil die kwaliteiten zo inzetten dat iedereen doet waar hij of zij goed in is en ook doet wat hij of zij leuk vindt. Dat maakt een team sterk. Ik vind het ook belangrijk om mensen de kans te geven om door te groeien als ze die ambitie hebben.”

Ambitie
“Sowieso krijgt iedereen die de ambitie heeft om door te groeien naar een leidinggevende positie of een hogere functie bij Lidl volop kansen. Voor mij is supermarktmanager niet het eindstation. Ik wil nog wel doorgroeien tot rayonmanager, dat is voorlopig mijn stip op de horizon. Voor nu is het heel fijn dat ik mijn eigen filiaal ga runnen. Maar het belangrijkste is dat ik nu iets doe wat écht bij me past.”

Trainee bij Lidl?

Bij Lidl kun je twee keer per jaar - in maart en september - op verschillende afdelingen starten als trainee. Ambitieus? Pak je kans bij Lidl!

Bekijk hier je mogelijkheden

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie