Werken bij #teamlidl
Vacatures Login Opslaan

Mart, Retail Management Trainee

Mart voor blauwe achtergrond

Lidl-medewerkers hebben een echte aanpakkersmentaliteit

Nadat Mart in 2013 zijn bachelor-diploma sociale geografie en planologie haalde aan de Rijksuniversiteit Groningen, besloot hij te switchen naar een studie international economics and business. Deze ommezwaai kwam na een jaar bestuurswerk, waarbij hij veel contact had met diverse grote multinationals. De interesse in het bedrijfsleven was aangewakkerd en zo haalde Mart begin 2017 zijn master international economics and business.

Hoe ben je vervolgens bij Lidl terecht gekomen?
Ik was op zoek naar een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid en afwisseling, toen ik op de vacature voor Retail Management Trainee bij Lidl stuitte. Dat was precies de juiste uitdaging. Bovendien kende ik iemand die een half jaar geleden begonnen was bij Lidl. Ik heb haar gebeld en haar enthousiaste verhaal gaf mij het laatste duwtje in de rug om te solliciteren. Na een aantal gesprekken en een assessment kon ik op 1 mei 2017 aan de slag als Retail Management Trainee.

Hoe ziet een typische werkdag als Retail Management Trainee bij Lidl eruit?
12.00 uur:
Als trainee start je op de werkvloer in een van onze filialen. Mijn werktijden verschillen van dag tot dag, maar als ik een avondshift draai dan begint mijn werkdag om 12.00 uur. Ik start met het lopen van een winkelronde om te zien of er bijzonderheden zijn en om de AGF (aardappelen, groenten, fruit) na te lopen. Vervolgens heb ik een overdracht met de (assistent) supermarktmanager: hoe is de personeelsbezetting voor de verschillende werkzaamheden vandaag? Wat moet er allemaal gebeuren? Zijn er zaken die extra aandacht verdienen? Vervolgens ga ik aan de slag. Is het warm weer, dan kan het zijn dat bepaalde producten extra besteld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan ijs en barbecuepakketten. Of ik help bijvoorbeeld de vers verantwoordelijke met het maken van een voorraadopname AGF.

13.00 uur: Er staat een afspraak gepland met de rayonmanager. De punten die ik met hem wil bespreken heb ik afgelopen week al voorbereid. Op de agenda staat onder andere een assortimentsuitbreiding. De winkel moet daardoor iets anders ingedeeld worden. Ook bespreken we de verschillende acties die de komende tijd op de planning staan.

14.00 uur: Há, daar is de vrachtwagen vanuit het distributiecentrum. De vracht moet gelost worden. Doordat ik aan het begin van mijn shift al een winkelronde heb gemaakt, weet ik precies welke artikelen meteen aangevuld kunnen worden en dus als eerste gelost moeten worden. De rest gaat het magazijn in.

15.00 uur: In mijn rol als plaatsvervangend supermarktmanager heb ik een afspraak met een sollicitant, want we hebben een vacature openstaan voor een parttime hulpkracht. Lidl-medewerkers hebben een echte aanpakkersmentaliteit, dus daar let ik extra op. Dat lijkt wel goed te zitten bij deze sollicitant. Ook de afwisseling van het werk spreekt hem aan. Met een goed gevoel nemen we afscheid van elkaar.

Portret Mart voor blauwe achtergrond

16.00 uur: Als ik op de winkelvloer sta om een aantal telefoontjes te plegen, klopt een van de medewerkers aan. Ze heeft een vraag over een actie artikel. Ondertussen gaat mijn telefoon weer. Soms lijkt het alsof alles tegelijk gebeurt. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd om het overzicht te bewaren en structuur aan te brengen. Het afgelopen half jaar heb ik namelijk een uitstapje gemaakt als projectmanager, waarbij ik betrokken was bij de uitrol van een voorraadbeheersysteem voor de inrichting van de winkels. Supergaaf om te doen. In die rol kreeg ik een heleboel telefoontjes op een dag en moest ik veel regelen. Dan leer je wel gestructureerd te werken. Dit soort projecten zijn een standaardonderdeel van het traineeprogramma.

17.00 uur: De vracht die vanmiddag is binnengekomen en nog in het magazijn staat, moet de winkel in. Ik stuur de medewerkers en hulpkrachten aan en zorg dat het vullen van de winkel goed en efficiënt gebeurt.

18.00 uur: Het is even rustig in de winkel. Dat komt goed uit, want nu kan ik even eten. Vandaag kies ik voor een lekkere verse maaltijdsalade.

18.30 uur: Vanwege een onverwacht hogere omzet dankzij het mooie weer moet de weekplanning aangepast worden, daar heb ik nu even de tijd voor. Ook analyseer ik de omzetcijfers en kijk ik of we op de juiste koers zitten om de doelstellingen voor deze dag te behalen.

20.00 uur: Als de laatste klant de winkel uit is, kan ik afsluiten. Maar mijn werkdag zit er nog niet op. We maken de winkel schoon, tellen de kassa’s en ik zorg dat de administratie goed wordt afgehandeld. Met een glimlach denk ik terug aan de eerste keer dat ik, nadat ik mijn BHV-cursus had afgerond, de volledige verantwoordelijkheid kreeg over de supermarkt. Ik was pas anderhalve maand aan de slag als Retail Management Trainee en werd meteen in het diepe gegooid. Learning by doing noemen ze dat bij Lidl. En dat heeft goed uitgepakt, als je kijkt welke stappen ik sindsdien heb gezet.

20.30 uur: Moe maar voldaan sluit ik de winkel af. Ook deze dag is weer voorbijgevlogen.

Hoe zie je jouw toekomst bij Lidl?
Omdat ik al na 2 maanden gevraagd werd voor het project met de webshop en het nieuwe distributiesysteem voor de winkelinrichting, ben ik nu pas sinds kort weer aan de slag in de winkel. Tijdens dit project heb ik veel geleerd op het gebied van projectmanagement. Het draaide daarbij om het efficiënter maken van het bestelproces voor bijvoorbeeld stellingen, kassa’s, winkelmandjes en dergelijke. Zo kwam ik erachter dat er zowel aan de kant van de supermarkten, als aan de kant van het distributiecentrum zaken waren waar ze tegenaan liepen. Door de juiste mensen met elkaar in verbinding te brengen en concrete acties uit te zetten, heb ik uiteindelijk samen met collega’s een heel mooi nieuw systeem neergezet. De komende tijd wil ik me vooral focussen op verbeterprojecten op het gebied van personeel en processen, zodat we nog beter en efficiënter kunnen werken. Wat dat betreft biedt Lidl je alle handvatten om je ambities waar te maken. Zo wordt er volop aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling en leerbehoeften als Retail Management Trainee.

Trainee bij Lidl?

Bij Lidl kun je twee keer per jaar - in maart en september - op verschillende afdelingen starten als trainee. Ambitieus? Pak je kans bij Lidl!

Bekijk hier je mogelijkheden

Elke dag voor het beste resultaat

Benieuwd naar Lidl als werkgever?

Klik hier voor meer informatie