Lisa & Thijs over duurzaam bouwen bij Lidl
“Duurzaamheid is niet duur, als je het slim doet”
De ambities van Lidl op het gebied van duurzaamheid zijn groot. Dat geldt zeker ook bij de bouw van nieuwe filialen. Sinds in 2013 het eerste filiaal werd gebouwd met energielabel A++++ legt de afdeling Bouw en Vastgoed de lat steeds een stukje hoger. September 2019 werd de eerste Lidl Zero opgeleverd, een filiaal met een energierekening van nul euro. En nu verrijst in Almere Oosterwold het eerste energie- én CO2-neutrale filiaal.
“Duurzaamheid is breed binnen Lidl. Bij de bouw van onze filialen, distributiecentra en kantoren kijken wij bijvoorbeeld naar materiaalgebruik, de CO2-footprint, circulariteit, laadpalen, zonnepanelen, noem maar op. Duurzaam bouwen past ook perfect bij onze filosofie. Want duurzaamheid is niet duur, als je het maar slim doet”, zegt Lisa, specialist binnen de afdeling Energie. Na haar master duurzaamheidsmanagement werkte ze bij een bedrijf in zonnepanelen als consultant. 1,5 jaar geleden begon ze bij Lidl, “om bij te dragen aan de duurzaamheidsstrategie van Lidl.”
Waar Lisa zich Lidl-breed bezighoudt met de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, past haar collega Thijs het als projectleider filiaalbouw toe in de plannen voor nieuwe filialen. Via een bijbaantje in een van onze filialen stapte hij toen in de wereld van Lidl, inmiddels is hij “in en in Lidl.” Na zijn studie bouwkunde en architectuur ging hij aan de slag op de bouwafdeling van Lidl op het hoofdkantoor in Huizen. “Mijn tijd in het filiaal zie ik nog altijd als heel waardevol. Daardoor weet ik wat de keuzes die we bij de bouw maken betekenen voor de collega’s in het filiaal en natuurlijk voor onze klanten.”
Lidl Bouw en Vastgoed heeft veel expertise in eigen huis. Of het nu gaat om architectuur, vastgoed of installatietechniek. “Daardoor zijn we heel goed in precies dát bouwen wat er nodig is”, zegt Thijs. “En onze afdeling is onwijs ‘plat’, de beste ideeën ontstaan vaak bij het koffiezetapparaat. Inspiratie kan letterlijk overal vandaan komen en de drempel om je idee te bespreken is heel laag. Daardoor kan iedereen z’n kans pakken. En dat stimuleert enorm.”
De snelheid waarmee Lidl leert van projecten en die kennis weer verder toepast ligt heel hoog. Thijs: “In september 2019 openden we het eerste energieneutrale filiaal met slimme installatie in Woerden, nu bouwen we alleen nog maar op een vergelijkbare manier. In een klein jaar tijd is dat onze standaard geworden.” Lisa vult hem aan: “Binnen een maand na de opening van de eerste Lidl Zero hebben we gezegd: supergaaf dat we dit hebben gedaan, maar we kunnen nog een stap verder gaan.”
“We willen het dan gewoon nóg beter doen.” Er is volgens Lisa een ‘aanpakkers-mentaliteit’. “Waarmakers noemen we onszelf bij Lidl.” “Verandering kan snel worden ingezet”, gaat Thijs verder. “We wachten niet tot een gelegenheid zich een keer voordoet, we creëren die zelf.” Dus vroegen ze zich op een dag af: is het mogelijk om een houten, demontabel filiaal te bouwen? En zo ontstond het idee voor het filiaal Almere Oosterwold, het eerste energie- én CO2-neutrale filiaal van Nederland.
Oosterwold wordt een hele duurzame wijk, dus zo’n vooruitstrevend filiaal past daar perfect bij. Maar hoe maak je dat waar, energie en CO2-neutraal? Door bij het ontwerp uit te gaan van vier principes: reduce, reuse, produce en compensate. Een combinatie van zonnepanelen, ledverlichting en een slimme installatie zorgt ervoor dat opwekken en verbruik van energie in balans is. De restwarmte van de koeling wordt gebruikt om het filiaal te verwarmen, waardoor er geen gasaansluiting nodig is. En ook het parkeerterrein wordt benut. Daar komen zonnepanelen te liggen op carports. Van hout natuurlijk. Want dat is uniek aan dit project. De hele bovengrondse constructie van het filiaal is straks van hout. “En dat niet alleen, de gevel bestaat uit delen. Het idee hierachter is dat deze in de toekomst makkelijk uit elkaar te halen zijn en ergens anders kunnen worden ingezet.”
En er is nog meer. Naast het filiaal wordt olifantengras geplant. Dat kan tot wel vier keer meer CO2 opnemen dan bomen. En oude polo’s van medewerkers zijn verwerkt tot isolatiemateriaal, een mooi resultaat van de samenwerking van verschillende afdelingen. “De lijntjes met andere afdelingen zijn heel kort”, zegt Thijs. “Dat moet ook wel. Neem de IT-infrastructuur. Wij hebben die nodig om energieverbruik op afstand te monitoren, maar Verkoop heeft het ook nodig om de pinkassa’s te laten werken. In zo’n project trekken we echt samen op. Daarnaast zijn we ook met logistiek bezig om afvalvrij en elektrisch bevoorraden waar te maken.
Zo blijven wij bij Lidl constant bezig met verduurzaming en vernieuwing. Inmiddels ligt de lat zo hoog dat de huidige standaard die Lidl hanteert voor het bouwen van nieuwe filialen met minimale aanpassingen al de hoogst haalbare certificering scoort. Daar zijn Lisa en Thijs terecht trots op.
Begin juli opent het filiaal in Almere Oosterwold de deuren. Al komt dit project daarmee tot een einde, wat Lisa en Thijs betreft is het weer een nieuw begin. Lisa: “Het zou heel mooi zijn als deze manier van bouwen, energie- en CO2-neutraal én circulair, over een aantal jaar de standaard is.” Aan de afdeling Bouw en Vastgoed zal het in ieder geval niet liggen.